music

Tuesday, September 6, 2011

aku terima nikah nya

‎"Aku terima nikahnya si dia binti ayah si dia dgn mas kahwin RM..."
Bunyi mcm sng?
Tapi ini makna sbnrnya..
"Aku tanggung dosa2 si dia dr ibubapanya,apa saja dosa yg si dia buat,dari dedah auratnya sehingga tinggal solatnya,aku tanggung & bkn lg ibubapa si dia..Dan aku tanggung smua dosa bakal anak2 ku,jika gagal maka aku fasik,dayus & aku rela msk neraka & malaikat Zabaniyah melibas bdnku sehingga pecah". amin..



mesti dh banyak kali tgk ayat ni..yerla dr mlm td ade lebey kurang 3 org share info bergune ni dekat wall FB..
now sharing is caring...
ingat mengingati tu fentingssss..


dn bile bace info ni..sangat2 la rase sayu..sebak..terharu...
yerppppp..BESAR nyer tanggungjawab seorang suami...


dan sebagai isteri yang budget solehah..dn dlm usaha meningkatkan lagi tahap solehah nyer..aku rase sangat terpukul dengan info ni..rase mcm dosa aku buat..laki aku yang kene..mane pergi perinsip sendiri buat sendiri tanggung ni? tp itu dh hukum Allah..memang itu tanggungjawab encik suami...tp xkan sebagai bini..kite nk bersorak sbb bende nieh..? patot kew?
tentu lah tidak..sebagai bini yang budget solehah..kite should ringan kan beban nyer..bkn soh mintak Allah jgn bagi dosa kite pade encik suami..


tapi...cubelah untuk mengurangkan dosa kite..seterusnye kuranglah dosa yang ditanggung utk encik suami..tu pn klu kite sayang laki kite la...


aku pernah jugak terbace suatu info..tp dh x ingat sumber dr mane...ayat nyer mcm ni..
"para wanita akan terkejut apabila menerima begitu banyak pahala extra nanti..pahala ini datang nyer dr kebaikan dan kebajikan yang dilakukan oleh si suami"


tp kene ingat..isteri kene redha..klu laki baru je keluarkan seploh hinggat nk bagi kt anak yatim tapi bini ckp..banyakkkkkkkkkkkkkkkknyerrrrrr abg bagi.....itu xredha name nyer..hihi..naseb baik aku x panggil laki aku abg..


sekadar ingatan dan iktibar utk diri sendiri..
semoga kite semua sentiase dibawah lembayung rahmat dan kasih sayang Illahi..

2 comments:

Syakirah said...

mulai hari ni,jgn lah kita budget solehah...kita try jd solehah..:)

aEn said...

Haha..yup btol..marilah kite same2 menjadi x budget solehah..tp memang solehah..hihi